10 november 2007

Konvertering till analog tv populärt i stadsnät

Efter att nyss ha läst en nyhetsbulletin på Degerfors Energis hemsida så står det klart att det fortfarande finns en stor tillväxt i analog kabel-tv. Detta förvånar mig en hel del, samtidigt som jag borde ha förstått att det skulle inträffa. Argumenten och skälen till varför satsningen görs runt om i Sverige på nytillverkning av analoga kabelnät i stadsnät står i nyhetsbulletinen:
1. "... möjlighet att se på TV på samtliga TV-apparater du har hemma till en fast månadsavgift"
2. "Och du behöver inga digitalboxar!"

Formuleringen som Degerfors Energi har valt tyder på att upphovsmän och ansvariga för film- och tv-produktion har misslyckats med att komma fram till lösningar tillsammans med kabel-tv-bolagen som kunderna efterfrågar. Det framgår tydligt i ovanstående argument att de ser den analoga tekniken som överlägsen pga att det är en teknik som tv-konsumenter i Sverige är vana vid och har kört med historiskt i över 50 års tid. Att använda en box till en tv som saknar digital kabelmottagare med CAM-plats är alltså ett besvärligt moment för "gemene man". Detta bekräftas i kommentarer från artiklar jag läst tidigare. 

Vidare är argumentet "... på samtliga TV-apparater du har hemma till en fast månadsavgift" en banbrytande fråga som är ett väldigt känsligt område för de allra flesta svenskar. Vi har vant oss vid en modell där det med enkelhet och framförallt frihet går att koppla in hur många tv-apparater vi vill i hushållet utan att betala något extra. Jag erkänner att jag själv också tycker detta borde vara en självklarhet i kabelnät, men jag förstår dock problemet med att skippa såna restriktioner för parabolmottagning och antennmottagning eftersom man faktiskt i båda de fallen kan ta med sig digitalboxar till en stuga eller med enkelhet bara låta andra i ens bekantskapskrets åka snålskjuts på ens egna abonnemang, litegrann som hur trådlösa nätverksutdelningar har skapat en sorts diskret piratmarknad i väldigt liten omfattning för billig internetuppkoppling delat mellan flera hushåll pga snålhet. 

Men, med kabelhushåll borde det inte finnas några problem: kabelbolagen bör se till att det finns ett digitalt grundutbud som alla kan titta på, där priset ingår i hyran eller separat, något som bör vara upp till varje hyres-/bostadsrättsförening/villaförening/samfällighet att välja mellan. Sen, för de som vill se premiumkanaler digitalt, är det bara att skaffa ett sådant betal-tv-abonnemang separat. Dock är detta ingen utopi; det är faktiskt redan genomfört hos ett bostadsbolag som heter Bostaden AB och förhåller sig i Umeå. De erbjuder också analogt grundutbud för de som hellre föredrar det. Bättre än så kan det väl inte bli, eller? 

Jo, det kan faktiskt bli bättre än så: premiumpaketen hos leverantören Canal Digital är faktiskt i dagsläget svindyra pga lömska kortavgifter! 169 kr/kvartal, dvs 338 kr/halvår eller 676 kr/år är mycket olustig summa att betala. Det är faktiskt fjantigt att använda sig utav kortavgifter. Det är en högst påhittad grej. Om de inte kan klara sig utan kortavgifter får de väl baka in det i deras abonnemangskostnader istället, så att man får utmärkt överblick på sina fakturor och slipper betala återkommande dubbelfakturor på höga belopp.

Inte konstigt att analog konvertering är så populärt ...