13 mars 2014

Sappas kortavgift höjs till 49 kr per månad

Sappa höjer kortavgiften från 33 till 49 kr, men samma kortavgift kommer gälla för upp till 4 tv-apparater i hushållet. Den positiva nyheten är att det kan bana väg för en snabbare analog nersläckning eftersom även sovrums-tv:n och barnens tv-apparater täcks in (om barn finns i hushållet och dessa utrustats med tv) i avgiften. Antagligen är detta ett sätt att möta konkurrens från resten av tv-leverantörerna. Att dessutom TV4 HD kommer bli gratis (krävs inget programkort) är också ett tecken på att Sappa vill få fler betalande kunder som vill byta upp sig till digital-tv-abonnemang med HD-kanaler (förvisso borde TV4 HD ha varit gratis redan från början, för alla tittare, med tanke på mängden reklam de sänder, men det är en annan historia).

Att erbjuda några gratis HD-kanaler är ett bra sätt att göra reklam för den oerhört mycket bättre bild HD ger tittaren, särskilt på LCD-tv med och utan LED-lampor där annars analoga kanaler i lågupplöst material kan se riktigt uselt ut i kvalitet. Standarddef-kanaler kan dock skalas upp riktigt bra om du tittar på digital-tv med digitalmottagare istället, så länge som mottagaren erbjuder uppskalning.

Just det där med ett litet urval gratis HD-kanaler är förstås också ett sätt att se till att ramavtalen med bostadsrätts-/hyresföreningar förnyas istället för att bytas ut mot Telias fiberlösning (vilket blev till en stor grej i Göteborgstrakten nyligen).

TV4 HD kommer bli gratis 1 april. Tills dess krävs det fortfarande att du har ett abonnemang hos Sappa med HD-utbud.