21 juni 2013

TV-tittare - analoga, digitala och på begäran

TV-marknaden har förändrats både ingenting och drastiskt mycket bara det senaste året. Streaming/on-demand-tv har blivit rejält populärt. Marknaden är fragmenterad: analoga kabel-tv-tittare har vänt sig till Netflix och Viaplay, HBO, mfl, medan Teracoms/Boxers kunder står i ett systemskifte från gammal DVB-T-utsändning i MPEG-2 till DVB-T2-utsändning i MPEG-4-format.

Analog kabel-tv

Det finns en stor mängd tittare som tittar på analog kabel-tv (eller i varje fall kan ta emot signalen). De orörliga, höga analoga siffrorna kommer att sjunka betydande när TiVO lanseras hos Sveriges största analoga distributör Comhem, men den satsningen är endast i startgropen än så länge. Äntligen kommer alla HDTV-apparater att slippa bli serverade grynig bild och undermålig ljudutsändning.
På den marksända marknaden finns samtidigt en stor andel tittare som tittar på digital standarddefinitions-tv, eller helt enkelt "vanlig digital-tv". Successivt tillkommer det dock fler tittare som uppgraderar utrustningen (tv eller digitalbox) till en som klarar tekniken DVB-T2, men övergången är långt ifrån klar. Det positiva är att övergången från Teracoms utsändningar (i de allra flesta fall) är klara. Nu är det istället tittarnas uppgift att uppgradera, liksom programbolagens uppgift att erbjuda fler kanaler i HD-format med DVB-T2-teknik.

Netflix, Viaplay, mfl

Parallellt med kampen om tittarna har Netflix, Viaplay, HBO med flera, tagit ett rejält grepp om tittarna. Kanske är det inte så konstigt att en stor andel konsumenter ivrigt vill börja använda deras dyrt inköpta HDTV-apparater fullt ut. En analog suddig bild ser oftast inte bra ut på stora tv-apparater som överstiger 42 tum. Ännu viktigare kommer detta bli i och med lanseringen av UHDTV, eller 4ktv ["fyra kå-tv"] framöver.

UHDTV - nyckelroll i fullständig digitalisering

Ett uppror är att vänta nästa år, när UHDTV, Ultra HDTV, 4ktv, osv, når Sveriges hemelektronikbutiker. Upplösningen är många gånger högre än Full HD 1080p, samtidigt som Full HD är fem gånger högre än vanlig analog tv-bild och standarddefinitions-tv digitalt. Nu pratar vi om riktigt dålig analog bild. En HDTV klarar hyfsat bra att reducera störningar från analog mottagning. Frågan är dock om en UHDTV är lika förlåtande på den punkten. Svaret tillhör framtiden, men den analoga utsändningen kommer sannolikt börja irritera allt eftersom fler och fler skaffar nya UHDTV-apparater.

Analogt tittande - eller inte?

Frågan alldeles för få ställer idag:
Hur många tittare som bor i ett kabeltv-hushåll tittar på analog kabel-tv? Uttaget finns i deras hem, men används det verkligen? Bilden är trots allt undermålig och ett digitalt utbud finns redan i deras dator och/eller mobiltelefon + mediaenhet till tv (Apple TV/Western Digital Live TV, mfl). I nästan alla situationer visas innehållet i HD-kvalitet, antingen 720p eller 1080p, i varierande bithastigheter. Alltså finns det få incitament att koppla in antennkabeln i tv:n och växla över till analoga mottagarens inställning i tv-apparaten. Sannolikt är det mycket få hushåll som tittar på analog tv, men dessa förekommer ändå per automatik i olika rapporter om tv-tittande eftersom de har uttaget i sitt hem och det faktum att de saknar ett digital-tv-abonnemang. Det vore därför intressant att göra en undersökning om vilken relevans analog kabel-tv spelar idag, jämfört med vad den gjorde när CRT-tv (i folkmun "tjock-tv") var mer frekvent förekommande som primär tv-apparat än LCD- och plasma-tv.