26 mars 2014

HDTV och digital-tv i händerna på Teracoms Boxer

Det är nu beslutat (länken öppnas i samma fönster) av regeringen att framtiden för marksänd digital-tv blir oviss. Snart, 1 april 2014, börjar de nya sändningstillstånden att gälla för marksänd digital-tv, en tillståndsperiod som sträcker sig fram till år 2020, med en frekvensflytt år 2017. Tanken var från början att samtliga tv-frekvenser skulle finnas till förfogande under hela tillståndsperioden. Nu blir det istället en "tillfällig störning" i planen från och med 1 april 2017, då delar av tv-frekvenserna flyttas över till aktörer inom mobiltelefoni och mobilt bredband.

Men, Boxers kunder och tittare som kollar på fri-tv (SVT, TV4, TV6, osv) ska i minsta möjliga mån behöva drabbas av denna politiska frekvensdebatt. I slutändan handlar det om hur många multiplexer (MUX:ar) som kommer finnas till förfogande för tittarna, antingen fem eller sex stycken. Det är i dock dagsläget för tidigt att säga hur många multiplexer tittarna kommer kunna ta emot sändningar från.

Det intressanta är dock att SVT kommer göra en övergång till DVB-T2 med fler HD-sändningar med start första kvartalet 2015. Med övergång menas att de expanderar med HD-kanaler till en annan MUX samtidigt som de nuvarande standardsändningarna fortsätter i MUX 1. I formuleringen "start" framgår det inte i vilka regioner som först kommer få tillgång till SVT:s expanderade HD-sändningar, men detaljer kring det blir antagligen känt någon gång under 2015, långt innan (eller strax innan) dessa sändningar börjar.

SVT:s expanderande HD-utbud
SVT har i dagsläget SVT1 och SVT2 i HD-utbud som parallellsänds med standardkanalerna. Utöver dessa finns SVT Barnkanalen/24 och Kunskapskanalen. Planen är att SVT vill börja sända dessa två nämnda kanalplatser i HD. Däremot tycker jag att det är tråkigt att SVT Barnkanalen måste fortsätta dela plats med SVT 24 även framledes. Allt har förstås att göra med sändningsutrymme, budgetering och politik, men det faktum att kanaler fortfarande måste dela kanalplats nuförtiden är pinsamt för SVT. Det borde gå att lösa med tanke på hur långt den moderna tekniken har kommit idag, särskilt med codecs så som HEVC (High Efficiency Video Coding, ibland även kallat MPEG-5), en teknik som Teracom redan testade i februari i samarbete med Samsung och deras UHDTV-satsningar.

Detta till trots så är ett utökat HD-utbud hos SVT välkommet. Önskar bara att de hade passat på att bryta loss SVT 24 till en egen kanal, även om sändningstiderna fortsätter vara begränsade. Det hade förenklat situationen för tittarna.