15 juni 2014

UHDTV och 4k

UHD, Ultra HD, UHDTV, 4k eller 4ktv. Det är inte längre 1080p (eller Full HD) som uppvisar bäst bildkvalitet. Priserna på UHDTV-apparater är minst sagt orimliga i dagsläget eftersom tekniken är alldeles för omogen. Därför är det bättre att satsa på en högkvalitativ TV med Full HD istället. Tekniken är väldigt mogen, faktiskt övermogen skulle jag vilja påstå.
En TV med 1080p (1920x1080 pixlar) kan till skillnad från en UHDTV med lätthet visa upp alla sina pixlar för den som använder tv till att se film, om personen tittar på Blu-ray-filmer. Strömmad film från tjänster så som Netflix exempelvis kan också köra material i 1080p, med förvisso sämre bild än Blu-ray men tillräckligt bra för att imponera på alla förutom de mest kräsna tittarna. Dagens TV-spelkonsoller spelas också i 1080p utan problem, oavsett om det är föregående generation med Playstation 3 eller XBOX 360, alternativt dagens generation med Playstation 4 och XBOX One. Till och med om du gillar Nintendo-spel kan du uppleva Full HD, eftersom Wii U har HD-grafik på sina spel.

Material inspelat i 4k för visning på en UHDTV är betydligt svårare att få tag i. Netflix har streaming i 4k på deras egen show "House of cards", i varje fall om du har ett konto i rätt region av världen. Det finns dock inga skivor att köpa på Blu-ray som klarar Ultra HD-upplösning. Ska du titta på Ultra HD-film så måste särskilda hårdvarupaket köpas för ändamålet. Här nedan finns till exempel ett sådant exempel. Notera dock att det kräver (!) en Sony-TV med UHD för att fungera enligt beskrivningen:


TV-sändningar då? Teracom körde testsändningar i marknätet tidigare i år i samarbete med Samsung. De visade att det var möjligt att köra tv-sändningar i 4k-upplösning med videocodec av typen HEVC, High Efficiency Video Encoding. Någon permanent sändning finns dock inte i Sverige just nu. Med tanke på hur oerhört lång tid det har tagit att lansera några enstaka HD-kanaler överhuvudtaget i Sverige - räkna inte med 4k-upplösta tv-kanaler förrän om kanske 5 eller 10 år i framtiden via marknätet. Via digital kabel-tv och tjänster så som Telia digital-tv via fiber föreställer jag mig att det lanseras om 2 år redan, i en begränsad skala och med krav på att du byter ut din befintliga digitalbox inklusive TV (om du redan köpt en UHDTV räcker det med att byta digitalbox).

Det vore trevligt om kabel-tv-leverantörerna kunde göra en riktigt seriös satsning på HD-kanaler närmaste året, men just nu bromsas hela branschen av två anledningar:

1. För många tittar på analog kabel-tv via Comhem på deras 1080p-TV-apparater.
2. Boxer (aka Teracom) vill gärna köra allt material i HD, men de stoppas upp av politiska beslut kring radiofrekvensplanering. Detta i sin tur gör att tv-kanaler så som Kanal9 HD inte kan starta, trots att SBS (numera Discovery Channel) faktiskt ansökte om att få sända Kanal9 HD i marknätet. Det finns inget brist på intresse, bara brist på frekvensutrymme.

Varför lanseras inte Kanal9 HD i kabeltv-nätet eller via parabol? Antagligen för att det handlar om reklamkanaler som har svårt att förhandla om deras prismodell för reklam i en kanal som inte går att ta emot för en stor del av digital-tv-tittarna. Boxer utgör nämligen en väsentlig del av digitaltv-marknaden, vilket gör att du inte får fullständig räckvidd på kanalen. Egentligen borde det inte vara ett problem när kanalen antagligen ändå blir simulcast med den vanliga Kanal 9: samma innehåll i HD som standarddefinition. Men, tydligen anses det ändå finnas problem eftersom Kanal 9 HD fortfarande inte finns i något utbud.

4k är framtiden, men de närmaste åren är det ändå Full HD med MPEG-4 som kommer vara det format de flesta känner till och använder i sin filmspelare. Det vill säga, så fort som Blu-ray får ett större fotfäste än det gamla lågupplösta formatet DVD.