16 april 2009

Text-tv: en analog kvarleva

I decennier har det funnits flera sätt att komma åt nyheter elektroniskt, långt före webben började användas. I ett vanligt hushåll har det gått att komma åt nyheter elektroniskt via TV:n genom tekniken text-tv sedan 1979. Det har gått 30 år sedan dess! Ingen annan teknisk standard har lyckats med att bibehålla ett fullständigt monopol under en så ofattbart lång tid. Med monopol menar jag att det inte finns någon konkurrent till Text-TV i Sverige bland tv-hushållen som kan leverera samma tjänst med moderna funktioner och bekvämligheter.

Webbläsare i TV:n med en knapptryckning på medföljande fjärrkontroll finns inte etablerad som en standard i Sveriges hushåll idag, men tekniken har nyligen lanserats av tv-tillverkarna. Inom ett par år så finns det en skara hushåll som hämtar sina nyheter från "TV-webben" och struntar helt i Text-TV. Hushållen med TV-webbläsare kommer att öka allteftersom intresset för TV-webbläsare ökar och nya tjänster lanseras. Sannolikt är att Aftonbladet och SVT blir pionjärer med att erbjuda nyhetsportaler med artiklar och webb-tv genom detta etablerade medium vi kallar webben, men i en nygammal tappning.

Samtidigt ökar intresset för IPTV och möjligheten att kunna hyra film genom digitalboxen, samt köpa sig fri från reklam med säsongskort till de tv-program man är mest förtjust i. Idag erbjuder inte ComHem någon sådan tjänst och eftersom de är Sveriges största TV-leverantör i lägenhetskvarter och bostadsrättsföreningar så kommer det fortsatt att gå trögt för traditionell digital-tv via kabel. Nya attraktiva tjänster behövs för att sätta digital-tv på kartan. Så småningom avvecklas analog kabel-tv, men det krävs först att majoriteten av hushållen blir digitala. Den magiska gränsen är 75 % marknadsandelar för digital-tv. Då kan vi snacka allvar om att få en annorlunda tv-tablå. TV på individuell nivå. TV när du har tid.