18 maj 2008

Sändarnät 5 (MUX 5) till Umeå och Skellefteå

Det är knappt att man tror att det är sant, men faktum är: det femte sändarnätet kommer att sättas upp för mottagning i Umeå och Skellefteå! Mest fantastiskt av allt är dock att det inte dröjer särskilt länge alls. Redan 2 juni förväntas sändningarna dra igång och blir klara att titta på efter en ominstallation av respektive hushålls digitalboxar / TV-apparater.

Kanaler att se fram emot för samtliga hushåll är: TV7 och Axess, två mycket intressanta uppstickare på den svenska TV-marknaden. Den förstnämnda kommer att byta "image" och fokus som konsekvens av att Aftonbladet sålde bort 80 % av tv-kanalen, till att sända program som handlar om bl a tv-spel. Axess visar samhällsprogram och för intressanta debatter med politiska ledare samt människor involverade i kultur- och samhällsfrågor.

Andra kanaler (tilläggskanaler som kostar pengar) är bl a: Turner Classic Movies (TCM) och Silver. Men även engelska BBC Prime som är en mixkanal. Den påminner litegrann om SVT Europa, dvs det som sänds är en serie utvalda program från de flertalet kanaler som BBC driver i Storbritannien. Med andra ord får vi i Sverige inte ta del av alla deras program. Jämför ungefärligt med SVT 1, SVT 2, SVT 24 och Kunskapskanalen/Barnkanalen.

För sportfanatiker finns också TV4 Sport. Personligen spekulerar jag om att det är TV4 som är anledningen bakom den snabba utbyggnaden av sändarnät 5. De vill öka sin publik och därför också inkomst från reklam och betaltv-intäkter.