23 november 2008

När kabel-tv släcks: din TV behöver en box

Många med ComHem kabel-tv som köpte ny TV medan den analoga släckningen av marknätet rullade på trodde nog att de köpte en framtidssäker TV, en apparat som påstods ha en inbyggd digital mottagare för att ta emot digital-tv med. Det är dock inte så enkelt. Majoriteten av TV-apparater som såldes under 2006 och 2007 har bara möjlighet att ta emot digital-tv via antenn, inte via digital kabel-tv (betecknas DVB-C). Ovanpå detta krävs det också att TV:n är förberedd för det kabelnät man har hemma, t.ex. ComHems sändningar. Det brukar alltid finnas ett klistermärke på TV:n med ComHems logotyp isåfall.

Om så inte vore nog, måste man också kolla upp ifall TV:n har stöd för HDTV-mottagning utan separat box. För att man ska klara av att se HDTV utan separat digitalbox så krävs det att man kollar upp att TV:n klarar av “DVB-C med MPEG-4 HDTV” eller liknande specifikation.

Det är en djungel för den som inte har stenkoll på begreppen. Därför är det viktigt att man anförtror återförsäljaren av TV-apparaterna, alternativt någon som har riktigt bra koll bland ens bekanta eller vänner. Se till att din TV är framtidssäker - på riktigt.

Slutligen, kom ihåg att prislappen inte kommer att vara högre än normalt bara för att den har ny teknik. Det är snarare märket och tumstorleken som bestämmer priset.